úvod
zdravá výživa
kurzy
služby
kde nás nájdete
Kurzy


Pravidelné cvičenie patrí od útleho veku k nesmierne dôležitým preventívnym opatreniam. Dobrá kondícia a správna výživa je kľúčom k zdravému duchu a telu. Je založená na výdrži, sile a pružnosti a jej ďalšími výhodami sú : pekná postava a sebaúcta. Mať kondíciu neznamená len zlepšiť fyzickú zdatnosť a pôvab, ale aj celkove sa lepšie cítiť, získať sebavedomie a chuť do života. Aj napriek tomu, že si dnes viac uvedomujeme dôležitosť zdravej stravy, je nutné zmeniť svoje stravovacie návyky a dožičiť si viacej pohybu. Cvičenie zrýchľuje dýchanie a pulz, pomáha telu spaľovať prebytočné kalórie, povzbudzuje činnosť srdca, pľúc, svalov a mysle. Niekomu vyhovuje individuálne cvičenie, no väčšina z nás preferuje cvičenie v kolektíve a preto sme pre Vás pripravili viacero druhov aerobnych, ale aj zdravotných cvičení. Je len na Vás, ktoré si vyberiete.

Rozvrh obsadenosti telocvične

SMS – stabilizácia a mobilizácia – napomáha našej chrbtici v každej etape nášho života. Už v dospievaní, najmä u chlapcov, dochádza k prudkému rastu, kedy je chrbtica nečakane zaťažená. Pokiaľ s ňou jej majiteľ nepracuje, neposilňuje a správnym spôsobom necvičí, dochádza k jej deformácii. V dospelosti u žien potom zlé postavenie chrbtice môže mať za následok neplodnosť či komplikované tehotenstvo. Správne cviky s chrbticou bezprostredne po pôrode navracia ženu veľmi skoro do aktívneho stavu, vrátane cvikov pre pohodové a dlhodobé kojenie. Rovnako súčasný sedavý spôsob života, jednostrannosť fyzickej záťaže a nedostatok pohybu sa výrazne podpisuje na stave našej chrbtice so všetkými dôsledkami, ktoré sa už neprejavujú až v starobe vo forme osteoporózy, zhoršení chôdze, ohýbaní či celkovej tuhosti tela. To všetko sa spätne odráža i v duchovnom a duševnom prístupe k životu.

Princíp a význam cvičení

Série posilňovacích a naťahovacích cvikov pre celé telo. Cvičí sa proti miernemu odporu pružného lana, čím sa dosahuje správna koordinácia svalov celého tela. Nenáročným a efektívnym cvičením sa postupne a nenásilne posilňuje celý svalový korzet. Tým sa dosahuje nielen zdravej funkčnej chrbtice, ktorá sa stáva odolnou proti mechanickým príčinám zaťaženia, ale i plochého bruška, vyrysovanie pásu, nápravy plochých nôh a zrútenej nožnej klenby, uvoľnenie preťažených trapézových svalov, ramenných kĺbov.


Cvičenie zamerané na chrbticu

Najlepší korzet - svalový korzet.
Chrbtica v našom živote plní tri úlohy. Je pilierom, ktorý nám umožňuje vzpriamený postoj, chráni dôležité časti nervového systému, najmä miechu a pomáha pri pohybe. Tieto funkcie vykonáva vtedy, keď chrbtica tvorí s ostatnými časťami tela, kĺbmi a svalmi harmonický vyvážený celok. Ak dôjde k narušeniu tejto rovnováhy (napr. medzi svalmi), dochádza aj k zmene tvaru chrbtice. Z toho vidieť, aký obrovský význam zohrávajú svaly pri krivení chrbtice, pri ovládaní držania tela a každom jeho pohybe, a tým aj pri predchádzaní bolestiam pohybového systému.

Chrbtica je známa tým, že sa vzdáva posledná. Ak ju každý deň budeme držať v nesprávnej polohe, nebude ešte bolieť, ale prispôsobí sa. Na vybudovanie pevnej svalovej hmoty, ktorá drží chrbticu je potrebné pravidelné cvičenie a správna výživa. Väčšina z nás má ale pocit, že starať sa o chrbticu nie je potrebné a považujeme ju v našom živote za zbytočné. Opak je pravdou.

Cvičenie sa zameriava na udržanie pohyblivosti kĺbov, vybudovanie dostatočného svalového korzetu primeranými prostriedkami, na nácvik správneho držania tela v rôznych statických a dynamických situáciách - tzv. "škola chrbta", na rozvoj dýchania a v nemalej miere na prevenciu osteoporózy, ktorá dnes straší vari každého z nás.

Cvičí sa v malých skupinách - max. 10 ľudí, teda cvičiteľ má možnosť aj individuálne kontrolovať všetkých cvičencov. Program využíva rôzne moderné metódy cvičenia: od prvkov Feldenkraisovej metódy - uvedomenie si svojho tela a vzťahov medzi jeho segmentmi, cez cvičenie na Fitballoch - veľké lopty, ktoré sú vhodné aj pre nácvik správneho držania tela v sede, ako aj cvičenie s gumovými expandermi na posilnenie svalov, až po celkové uvoľňovacie a relaxačné cvičenia.

Bodyforming

Kondičné posilňovanie a formovanie telaCvičenie zamerané na rozvoj telesnej zdatnosti, vhodné pre všetky vekové kategórie. Jeho pravidelným absolvovaním dochádza k mnohým pozitívnym zmenám v srdcovo-cievnom a dýchacom systéme, k zmenám pohybového aparátu, metabolickým zmenám a v neposlednom rade sa cvičenie odzrkadľuje v psychickom stave.

Hlavná časť je zostavená z aeróbneho a posilňovacieho bloku. V aeróbnom bloku cvičenie nenásilnou formou využíva prvky tzv. bojového aerobiku vhodného pre ľudí, ktorí nemajú v obľube zložité tanečné choreografie v aerobiku, ale zároveň chcú dať poriadne zabrať svojmu telu. Cvičenie je rýchle a zapája komplexne svalstvo celého tela v čom spočíva výhoda oproti klasickému aerobiku, pri ktorom sa sústredí na jednu konkrétnu svalovú skupinu. V posilňovacom bloku sa cvičenie zameriava na posilnenie tých svalových skupín, ktoré neboli v aeróbnom bloku dostatočne zaťažované. Ide najmä o svalstvo trupu (prsné, chrbtové, brušné) a paží.

Dôležitou súčasťou tohto cvičenia je strečing zameraný na naťahovanie väzivových tkanív a svalstva za účelom zvyšovania pohybového rozsahu, ďalej na odstránenie svalového a psychického napätia a zlepšenie kĺbovej pohyblivosti. Cvičenie vhodným psychickým odľahčením prináša nesporný emocionálny zážitok.

Redukčné kurzy

Redukčné kurzyNemáte priam ideálnu postavu a máte zopár kíl navyše ? Chceli by ste sa ich zbaviť, ale neviete ako ? A čo skúsiť cvičenie. Zvýšiť výdaj kalórii a znížiť ich príjem je najlepší spôsob ako dosiahnuť vytúžený cieľ. Samotná diéta však nestačí, nakoľko telo tukové bunky vyprázdni, ale ich nezničí. Keď prejdete na normálnu stravu telo bude očakávať ďalší nedostatok potravy a urobí si ešte väčšie zásoby tuku a to tak, že doplní existujúce tukové bunky a vytvorí ďalšie, čím pár týždňov po skončení diéty budete mať ešte viac kíl ako pred jej začiatkom. Akonáhle sa diéta spojí s cvičením, tukové bunky sa nielen rýchlejšie vyprázdnia, ale cvičenie ich zničí a na ich mieste sa vybuduje svalová hmota. Je to zaručený spôsob ako schudnúť, spevniť si svalstvo a nebáť sa, že o pár týždňov je znovu všetko späť. Skúste si pozrieť úspechy našich zákazníkov pri päťtýždňovom redukčnom kurze a rozhodnite sa !

Naše úspechy:

  • Úbytok hmotnosti od 6 do 9 kilogramov
  • Strata centimetrov:
    • v páse 9 - 14 cm
    • v bokoch 8 - 12 cm
    • na prsiach 5 - 8 cm
    • na stehne 4 - 6 cm

... a to všetko len za päť týždňov skoro každodenného cvičenia.
Nestojí to za to? Vyskúšajte to aj vy.
Päťkrát do týždňa cvičenie a raz do týždňa odpočinok v saune.
To nie je až také strašné! No nie? Skúste to a keď vydržíte výsledky sa dostavia 100%-ne. A nezabudnite, že všetko sa dá len treba chcieť!

Joga

Čím je človek starší, tým musí viac cvičiť. Dieťa je ohybné a pružné, ale starý človek je stuhnutý. Preto ak si chce udržať mladistvosť, musí denne cvičiť pružnosť svojho tela a čistiť ho od usadenín a nánosov. A práve v joge môže každý nájsť niečo pre seba. Obrovský zásobník telesných cvičení, očistných techník, možnosti narábania s dychom a duševných cvičení je k dispozícii každému od kolísky až po hrob.
Sú to všetko cesty, ktorými sa dá pestovať vytrvalosť, sústredenosť, pevná vôľa a sebaovládanie, čiže celková osobnosť človeka.

Vynaložené úsilie a účinky cvičenia vytvárajú rovnováhu telesného ale aj duševného zdravia. A znakom plného zdravia je potom pocit vitality, telesnej I duševnej sviežosti a pohody.



......................................................................
EMFIT Laučekova č.5, 811 04 Bratislava
tel. 5479 1545, info@emfit.sk